Tanzania

30 november 2018 om 10u19

In Dar Es Salaam stopte het CCBRT ziekenhuis met het opereren van kinderen met spina bifida & hydrocefalie. De oudergroep trok naar de pers en naar de politici om het recht van behandeling van hun kinderen te bepleiten. En met succes! Het nationaal ziekenhuis MOI nam over. Child-Help trainde de lokale neurochirurg in de nieuwste operatietechnieken (ETV/CPC) in ons project in Mbale en betaalt er ook de shunts. Het is een eerste project waar het land zijn volle verantwoordelijkheid neemt. Zonder het actieve lobbyen van de oudergroep was dit nooit gebeurd. De oudergroep in Tanzania is erg actief en heeft zelf gelden bijeen gevonden voor medische apparatuur van MOI.

In Arusha startte Child-Help een chirurgisch project in het ALMC omdat in die regio er niets meer voorgaande is. Het is een modern ziekenhuis dat voor Masai helpt. Aan het ziekenhuis is er ook een opvanghuis waar kinderen een tijdje kunnen verblijven. Omdat in het ALMC veel orthopedische operaties gebeuren noemt dat daar het 'Plaaster-huis'.

CCBRT doet nog wel CBR werk in de regio van Dar es Salaam. Aan de voet van de Kilimanjaro kunnen onze kinderen ook bij hen terecht voor CBR.

We openden in 2018 een klein kantoortje in Dar Es Salaam om onze projecten beter te kunnen opvolgen en begeleiden. FoCC, een Tanzaniaanse organisatie voor kinderen met Kanker, Spina Bifida en Hydrocefalie is daar onze gastheer.

Samen met de Bo Hjelt Foundation was Child-Help een onderzoeksproject gestart naar het belang van intravesicale Oxybutine in de eerste levensjaren en naar fundamenteel onderzoek naar de oorzaken van beide handicaps. Dit onderzoek verhuisden we in 2018 van Zuid-Afrika naar Tanzania omdat we het daar beter kunnen opvolgen. Deze Foundation waar de directeur van Child-Help International voorzitter van is, doet voornamelijk fundamenteel onderzoek naar de oorzaken van spina bifida. Jaarlijks ondersteunt de Bo Hjelt Foundation twee doctoraatstudenten.

In 2018 doneerden we in Mwanza een echografietoestel om de kosten van CT scans te vermijden voor het controleren van de nieren. En in het MOI ziekenhuis doneerden we een volledige endoscopische installatie voor chirurgie om shunten zoveel mogelijk te vermijden.

We hebben in Mwanza in 2018 ook een nieuw succesvol Huis van de Hoop geopend en werkten aan een draaiboek voor dergelijke nieuwe initiatieven. Een Zuid-Zuid uitwisseling tussen het Huis van Hoop in Kijabe (Kenia) en dat van Mwanza is vruchtbaar gebleken voor beiden.

tanzania sm

HOE KAN JIJ HELPEN?

Steun Child-Help en geef kinderen met een aangeboren handicap in ontwikkelingslanden een eerlijke start.

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang het laatste nieuws over Child-Help projecten en rechtstreeks in je mailbox.

CHILD-HELP OP SOCIAL MEDIA