Crying stones for sleeping angels’

24 maart 2019

Wanneer ouders de ziekenhuisfactuur van hun overleden kind niet kunnen betalen geeft het hospitaal het lichaampje niet vrij en verdwijnt het daar in de verbrandingsoven. Zo kunnen de ouders het hun kind niet begraven en hebben geen plaats om te rouwen. In ontwikkelingslanden krijgt de meerderheid van deze kinderen niet de behandeling die hen een eerlijke start van hun leven had kunnen geven. De doodsoorzaak is een ontoegankelijke of falende gezondheidszorg. 

Daarom hebben de ouders in Mwanza aan Pierre Mertens als kunstenaar gevraagd   om een herdenkingsmonument te ontwerpen voor alle kinderen met spina bifida en hydrocefalie die overleden zijn op weg naar behandeling.

Eind maart werd het werk uitgevoerd en het herdenkt nu al 27 overleden kinderen. Pierre gaf het de naam ‘crying stones for sleeping angels’. 
Het monument ligt in Mwanza aan het Victoriameer op een begraafplaats in midden van de bergen. Het landschap is gekenmerkt door grote rotsen. Ze lijken door reuzen uit een andere tijd als steentjes te zijn opgestapeld. Het is een ruwe omgeving waar stenen plots bergen worden. Ouders worden uitgenodigd om voor hun overleden kind een steen te kiezen en in een druppel zegellak de naam van hun kindje in te beitelen. Deze steen brengen ze naar de begraafplaats waar 'Malaika Wamelala’ of ’sleeping angels’ in Swahili op een rots is aangebracht. Op deze rots worden de herdenkingstenen gestapeld. Zo worden deze kinderen deel van het landschap en krijgen de ouders een plaats om te rouwen. 

HOE KAN JIJ HELPEN?

Steun Child-Help en geef kinderen met een aangeboren handicap in ontwikkelingslanden een eerlijke start.

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang het laatste nieuws over Child-Help projecten en rechtstreeks in je mailbox.

CHILD-HELP OP SOCIAL MEDIA