Missie “Kameroen” voor kinderen met hydrocefalie en spina bifida

04 juli 2017

Teo Acquitaine en Child-Help Frankrijk hebben de handen in elkaar geslagen om een missie in Kameroen op te zetten voor kinderen met Hydrocefalie. Dit project werd georganiseerd door de vereniging TEO Aquitaine (https://teoaquitaine.jimdo.com/) en medegefinancierd door Child-Help Frankrijk, dankzij de steun van onze gulle schenkers. Deze missie was er een van lange adem en markeert het begin van een vruchtbare samenwerking tussen onze twee organisaties. Ons gemeenschappelijk doel: Het verstrekken van medische zorgen aan kinderen uit Kameroen getroffen door neurologische aandoeningen, in het bijzonder: postnatale Hydrocefalie; alsook het opleiden van lokaal medische personeel voor de behandeling en preventie van deze aandoeningen.

Voor deze missie zijn drie doctoren van het Universitair Ziekenhuis van Bordeaux (CHU) naar Kameroen gereisd in de periode van 12 tot 18 maart 2017. Zowel in de hoofdstad Yaoundé als de stad Douala werden projecten gelanceerd met betrekking tot neurologie en pediatrische neurochirurgie. Dr. Olga NDAMBA, preventiegeneeskundige; Dr. Jean-Michel PEDESPAN, neuropediater, en de Pr Jean-Rodolphe VIGNES, neurochirurg, hebben de volgende doelstelling bereikt:

• Het uitvoeren van consultaties; onderzoeken en het uivoeren van kinderoperaties betreffende diverse neurologische aandoeningen.

• Het opstellen van een chirurgische eenheid en het opleiden van lokaal personeel voor de operationele eenheid van de behandeling – meer bepaald met behulp van endoscopie – van kinderen getroffen door hydrocefalie en/of spina bifida.

• Het onderwijzen van de preventiemaatregelen aan medisch personeel; en lokaal paramedisch personeel ter preventie van post-infectieuze hydrocefalie, evenals van congenitale hydrocefalie, door middel van het voedingssupplement foliumzuur, voor toekomstige mama’s.

De enthousiaste samenwerking, de professionele omkadering van lokale gezondheidsexperts en de gemaakte contacten en netwerken, hebben deze missie tot een succes gemaakt. Tijdens dit eerste bezoek, heeft het team uit Bordeaux de huidige situatie en cruciale uitdagingen in Kameroen goed kunnen analyseren. Ondanks de ambitie van de plaatselijke staff, heeft het team moeten vaststellen dat er onvoldoende paramedische middelen aanwezig waren voor het behandelen van jonge kinderen. In het bijzonder het gebrek aan therapeutisch personeel; kinesitherapeuten; en psychologen, enerzijds. Anderzijds, éénmaal de diagnose gesteld is, is er een gebrek aan financiële middelen om de behandelingen effectief te starten. Dit zorgt jammer genoeg nog veel te vaak voor een fatale afloop. De volgende missie is gepland in juni, en zal zich focussen op continue zorg en verschillende opleidingen.

Tot slot, een welgemeend proficiat en hartelijke bedankingen aan de Dokters NDAMBA en PEDESTAN en aan Professor VIGNES, die een bewonderingswaardig werk hebben verricht en dit prille project succesvol hebben gelanceerd.

HOE KAN JIJ HELPEN?

Steun Child-Help en geef kinderen met een aangeboren handicap in ontwikkelingslanden een eerlijke start.

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang het laatste nieuws over Child-Help projecten en rechtstreeks in je mailbox.

CHILD-HELP OP SOCIAL MEDIA